Haber Detayı
2021-06-26 03:23
EURO 2020'nin lejyonerleri

Avrupa Futbol Şampiyonası EURO 2020 tüm hızıyla devam ediyor. Maçları yakından takip edenler özellikle Fransa, İngiltere, İsviçre, Hollanda, Almanya gibi Anglo Sakson ülkelerin Milli takımlarında forma giyen siyahi oyuncuları görüp merak ediyorlardır. Ya da ...

EURO 2020'nin lejyonerleri

Avrupa Futbol Şampiyonası EURO 2020 tüm hızıyla devam ediyor. Maçları yakından takip edenler özellikle Fransa, İngiltere, İsviçre, Hollanda, Almanya gibi Anglo Sakson ülkelerin Milli takımlarında forma giyen siyahi oyuncuları görüp merak ediyorlardır. Ya da İsviçre'deki Seferoviç ve Gavranoviç, İsveç'deki Kulusevski, Rusya'daki Fernandes, Avusturya'daki Arnautoviç ve Dragoviç gibi o ülkelerin klasikleşmiş isim veya soyadını taşımayan futbolcular da dikkat çekiyor.
Biz de merak edip Euro 2020'ye katılan 24 takımı mercek altına altık. Gördük ki, Avrupa Şampiyonası finallerine katılan 22 takımda 135 çift pasaportlu futbolcu bulunuyor. Sadece Slovakya ve Hırvatistan takımlarında çift pasaportlu futbolcu bulunmuyor. Bu futbolcuların haricinde sadece oynadığı ülkenin vatandaşı olan, ancak kökenleri Afrika'ya uzanan 14 futbolcu daha yer alıyor.

Ülkelerin ulusal takımlarında  artık sadece kökleri o millete ait futbolcular yer almıyor. Uluslar arası evlilikler, işçi göçü, mülteciler ve sömürge ülkelerinde futbol oynayanlar... Onların yolu bazen başka bir ulusun milli takımıyla kesişebiliyor. Avrupa Futbol şampiyonası finallerinde forma giyen 149 lejyoner futbolcu, kökeni başka bir ulusa ait olsa da, farklı bir ülke milli takımının formasını giyiyor. 

Bir dönem Brezilyalı Mehmet Aurelio Türk A Milli takımında oynamıştı. Şu an Milli takımımızda bunun gibi yabancı kökenli bir futbolcu bulunmuyor. Ancak, Türk kökenli olmasına rağmen yurtdışı doğumlu olup, doğduğu ülkenin de pasaportunu taşıyan futbolcularımız var. Kaan Ayhan Gelsenkirchen, Mert Müldür Viyana, Hakan Çalhanoğlu Mannheim ve Kenan Karaman Stuttgart doğumlu oldukları için Alman pasaportu, Halil Dervişoğlu Rotterdam, Orkun Kökçü ise Haarlem doğumlu olduğu için Hollanda pasaportu da taşıyorlar. 

 

Dört farklı takımda tam 12 Kongolu oynuyor

Avrupa Futbol Şampiyonası Euro 2020'de Milli takım forması giyen bir çok değişik kökenli futbolcular bulunuyor. Bu futbolcular içerisinde Kongolular dikkat çekiyor. Zira dört farklı milli takım kadrosunda toplam 12 Kongo DC kökenli futbolcu yer alıyor. İsviçre Milli takımında Denis Zakaria, Jordan Lotamba, Kevin Mbabu, Belçika Milli takımında Jason Denayer, Dedryck Boyata, Youri Tielemans, Romelu Lukaku, Michy Batshuayi, Christian Benteke, Fransa Milli takımında Steve Mandanda, Presnel Kimpembe ve İsveç Milli takımında ise Ken Sema Kongo kökenli futbolcular. 

 

Adalı lejyonerler

İngiltere milli takımında 10 yabancı kökenli futbolcu bulunuyor. İrlanda vatandaşı Jack Grealish ve Declan Rice'ın dışında Kalvin Phillips, Raheem Sterling ve Marcus Rashford Jamaika, Bukayo Saka Nijerya, Tyrone Mings Barbados, Reece James Mali, Jadon Sancho Trinidad Tobago ve Dominic Calvert Lewin Karayip kökenli.  İskoçya takımında üç tane İngiliz pasaportlu futbolcu bulunuyor. Che Adams Antigua kökenli. Lyndon Dykes Avusturya, O'Donnell İrlanda, Kieran Tierney ise aynı zamanda Man Adaları vatandaşı. Galler takımında yer alan Norrington Davies, Riyad kentinde Galli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Norrington'ın babası Suudi Arabistan'daki İngiliz Ordusunda görev yaptığı  için aynı zamanda Suudi Arabistan  vatandaşı. Galler'de 8 futbolcunun İngiliz pasaportu  var. Davies Alman, Cabango Angola vatandaşı. Ethan Ampadu ise İngiliz pasaportu taşımasına rağmen Gana asıllı.

 

İsviçre Milli takımı Birleşmiş Milletler gibi...

İsviçre Milli takımında 18, Fransa'da 15, Hollanda'da 11, Belçika ve İngiltere'de 10'ar yabancı kökenli futbolcu bulunuyor. 2002'de İsviçre'nin Cenevre kentinde doğan Becir Omeragic, tıpkı Seferovic gibi Bosnalı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Bunun dışında İsviçre takımında Gavranovic (Hırvat), Embolo (Kamerun), Mehmedi (Makedon), Xhaka ve Shaqiri (Kosova), Vargas (Dominik), Fernades (Portekiz), Djibril Sow (Senegal), Loris Benito (İspanya), Zakaria, Lotamba ve Mbabu (Kongo DC),  Rodriguez (Şili), Eray Cömert (Türk), Akanji (Nijerya), Mvogo (Kamerun) çifte vatandaşlar. Belçika takımında 6 Kongo DC kökenli futbolcu bulunuyor. Denayer, Boyata, Tielemans, Lukaku, Batshuayi ve Axel Witsel. Son dünya kupası şampiyonu Fransa milli takımında da 15 yabancı kökenli futbolcu yer alıyor. Maignan (Fransız Guyanası)i Mandanda, Kimpembe (Kongo DC), Varane (Martinique), Kounde (Benin), Zouma (Orta Afrika), Hernandez (İspanya), NGolo Kante ve Sissoko (Mali), TTolisso (Togo), Lemar, Coman ve Marcus Thuram (Guadeloupe), Ben Yedder (Tunus), Benzema (Cezayir), Kadrosunda 11 yabancı kökenli futbolcu bulunan Hollanda da ise Surinamlılar öne çıkıyor. Malen, Wijndal, Gravenberch, Wijnaldum ve Promes Surinam asıllı. Nathan Ake (Fildişi), Van Aanholt (Curacao), Cody Gakpo (Togo), Memphis Debay (Gana) diğer çifte vatandaşlar.

 

Yabancı kökenli oyuncular bunlarla bitmiyor

Finlandiya'da 9, Portekiz'de 8, İsveç ve Almanya'da 7 yabancı kökenli futbolcu bulunuyor. Fin takımında Hradecky (Slovak), Thomas Lam (Hollanda), O'Shaghnessy (İrlanda), İvanov (Rusya), Hamalainen (ABD), Taylor ve Alho (İngiltere), Kamara (Sierra Leone), Soiri (Namibya). Portekiz takımı daha çok sömürgelerinden ulusal takıma takviye yapmış. Pepe (Brezilya), Nuno Mendes ve Carvalho (Angola), Renato (Sao Tome), Danilo Pereira (Gine Bissau), Nelson Mendes (Yeşil Burun). Anthony Lopes ve Guerreino ise aynı zamanda Fransız vatandaşı. Almanya takımında Türk kökneli İlkay Gündoğan ve Emre Can haricinde, Rudiger (Nijerya), Musiala (İngiltere), Robin Gosens (Hollanda), Senge Gnabry (Fildişi). Leroy Sane aynı zamanda Fransız vatandaşı olmasına rağmen Senegal kökenli. İsveç milli takımında Robin Olsen (Danimarka), Jens Cajuste (ABD), Ken Sema (Kongo), Dejan Kulusevski (Makedon), Robin Qualson (Gana), Alexander Isak (Elitre), Jordan Larsson (Yeşil Burun). Avusturya takımında ise David Alaba ve Karim Onisiwo Nijerya, Valentino Lazaro Angola, Sasa Kaljdzic, Marko Arnautovic ve Aleksandr Dragovic Sırbistan vatandaşı olarak çifte pasaport taşıyorlar. Bunların dışında Avusturya ve Danimarka'da 6, Kuzey Macaristan, Makedonya ve İtalya'da 4, Rusya'da 2, Çekya, Ukrayna ve Polonya'da birer çifte pasaportlu futbolcu yer alıyor.

 ÖZEL HABER: MURAT İLTER 

Etiketler: euro 2020