Eğitim kariyerini mimar olarak tamamlasa da yaşamının, bir yerlerinde hep edebiyat olan Efe Duyan, şiirleriyle bezediği eserlerinin arasına bir de roman ekledi.
Yazdığı şiirleri bir araya getirdiği kitaplarıyla okurlarına ulaşan Duyan, ilk romanı ‘Başka’ aracılığıyla da sevenleriyle bir kez daha buluştu.
Beyoğlu, İstiklal Caddesi’nin tarihi dokusuyla dikkat çeken mekanlarından, ortak çalışma alanı ‘Dam’da yapılan tanıtımla lanse edilen, ‘Başka’, okuyucuya farklı bir bakış açısı da sunuyor.
Mimar ve Şair Efe Duyan'ın ilk romanı ‘Başka’da kitapseverlere, empati kurmanın artık bir tercih haline geldiği post-apokaliptik dünyada, İstanbullu bir psikiyatrist olan Oktay’ın heyecan dolu yolculuğunu konu edinen ‘Başka’ Yitik Ülke Yayınları tarafından yayınlandı.
Efe Duyan'ın kaleme aldığı ilk romanı ‘Başka’, okuru sürükleyici ve sorgulayıcı bir yolculuğa davet ediyor. ‘Başka; bir gecede empati kurma becerisini yitiren insanlığın ilaçla kontrol altına alınmasını, Empati Denge Merkezi’nde çalışan psikiyatrist Oktay Balmumcu’nun empati ilaçlarının yardımıyla toplumun içine düştüğü bu büyük psikolojik yıkımı atlatması için verdiği büyük çabayı anlatıyor.
Başkalarının duygularını yaşamak mümkün mü?
Merak duygusunu sürekli olarak canlı tutan, empatiyi sınırsızca kullanarak özgürleştiren ve ’Başka’ şekillerde düşünmeye imkan tanıyan roman, keyifli bir okuma deneyimi sunuyor. Başkalarının duygularını yaşamaya olanak sağlayan hikaye, bunun büyük bir özgürlük mü, yoksa kendi kişiliğinden adım adım ödün vermek mi olacağını sorgulatıyor.
İnançlarını sorgulamaya cesaretin var mı?
İstanbullu bir psikiyatrist olan Oktay, bağlayıcılar sayesinde başkalarının duygularını deneyimlemekten büyük heyecan duyan bir empati savunucusudur. Öte yandan, bağlayıcılar tehlikesiz olmaktan uzaktır. Bağımlılık yapmakta ve yüksek dozda alındığında, kişilik kaybına varan ağır sonuçlar doğurmaktadır. Devletin empati yetisi üzerindeki baskısı artarken, Oktay hem geçmişinin sırlarıyla yüzleşecek hem de kendi inançlarını sorgulamaya başlayacaktır.
Toplum yapısı ve insanların ahlak anlayışına faklı bir pencereden bakan ‘Başka’ çarpıcı hikayesi ile kitapseverlerin vazgeçilmezi olacak.
Bir sonraki kitabının sinyalini sporvitrini’ne verdi
İlk romanı ‘Başka’yı okurlarının beğenisine sunan Efe Duyan’a, tanıtım sonrası sorduğumuz, “Sırada nasıl ve ne türde bir eser var?” sorusuna bakın nasıl bir yanıt aldık: “Delikanlılık yıllarımda Ankara’nın çeşitli amatör kulüplerinde futbol oynadım. Futbolu, taraftarlık gözlüğünden bağımsız olarak gören bir insanım. Sanırım, ‘Başka’nın ardından yazacağım kitap, futbola dair olacak. Muhtemelen, birçoğumuzun tanıdığı bir futbolcuyla özdeşleşmiş bir kahraman üzerine inşa edilmiş bir eser olacaktır bu.”
Evet Efe Duyan, raflardaki başarılı olması için hayli çarpıcı bir içerik yüklediği ‘Başka’nın ardından sunacağı eserinin satır başlarını, ‘sporvitirini’ aracılığıyla böyle duyurdu.
Efe Duyan Kimdir?
Sıkça Sorulan Sorular (2016), Tek Şiirlik Aşklar (2012) ve Takas (2006) adlı şiir kitaplarının sahibi olan Efe Duyan Paper Ship (İngiltere, 2013), Avrupa Şiiri Antolojisi Grand Tour (Almanya, 2019) ve 21. Yüzyıl Yenilikçi Şiirler Antolojisi EUROPOESIE’de (İngiltere, 2019) şiirleriyle yer aldı. Şiirlerinden bazıları Almanca, Bosnakça, Bulgarca, Çekçe, Çince, Danca, Estonca, Fransızca, Hırvatça, Hollandaca, İbranice, İngilizce, İspanyolca, İsveççe, İtalyanca, Japonca, Kürtçe, Letonca, Litvanyaca, Macarca, Makedonca, Maltaca, Romence, Slovence, Slovakça, Ukraynaca ve Yunancaya çevrilip yurtdışında yayımlandı. Türk-Amerikan Şiir Günleri, İmgelerin Mozaiği, Uluslararası Gaziantep Şiir Festivali, Uluslararası Çevrimdışı İstanbul Şiir Festivali ve PAGE BREAK Jelgava Şiir Festivali’nin yaratıcılarından olan Duyan, Riga RISEBA Üniversitesi’nde mimarlık dersleri veriyor.